WE KNOW YOUR SKIN
18 travnja, 2023

Što je kuperoza i što pomaže?

Crvene vene na nosu, na obrazima ili u dekolteu? Ovo bi mogla biti kuperoza. Kuperoza nije bolest već kozmetički problem.
© Adobe Stock (280574192) and Adobe Stock (73995215)

Što je kuperoza?

Kuperoza nije bolest već kozmetički problem. Riječ je o genetski određenoj vazodilataciji, za razliku od upalne kožne bolesti rosacea, koju treba liječiti dermatolog.

Kuperoza počinje s nekoliko vidljivih vena. Slično kao kod rosacee, ostali simptomi su često trajno vidljivi, difuzno crvenilo i proširene vene na području nosa, obraza i dekoltea. Kuperoza se često povezuje s prilično suhom, vrlo osjetljivom kožom lica.

Okidač za to je slabost stijenki krvnih žila i vezivnog tkiva. Ako je koža izložena temperaturnim oscilacijama, tijelo regulira ravnotežu puštajući veću količinu krvi da teče u vene da je ohladi ili zagrije. Ovaj prirodni proces može uzrokovati širenje nestabilnih krvnih žila i uzrokovati dobro poznatu sliku kuperoze na licu oboljelih.

Koga pogađa kuperoza?

Kozmetički stručnjaci procjenjuju da je svaka treća žena starija od 30 godina sklona vidljivom crvenilu zbog genetske ili stečene vaskularne slabosti. Osim toga, kuperozi pogoduju promjenjive temperature.

To ne znači samo promjenu između zagrijanog zraka unutra i niskih temperatura izvana. Širokim izborom slobodnih aktivnosti kao što su sunčanje, sauna ili sve ekstremniji sportovi, svakodnevno nesvjesno izlažemo kožu snažnim promjenama iz toplog u hladno. Dodate li stres, alkohol ili začinjenu hranu, rizik od kuperoze se znatno povećava.

Pojedinačne mirise ili visok udio alkohola u kozmetičkim proizvodima također treba tretirati s oprezom kod kože sklone kuperozi. Odabir prave njege kože stoga je od posebne važnosti.

Što pomaže protiv kuperoze: Pravilna prevencija i liječenje kuperoze

Koža lica sklona crvenilu i kuperozi posebno je osjetljiva na temperaturne oscilacije, zbog čega je kod kuperoze važna pravilna njega.

Evo što možete učiniti protiv kuperoze kako biste koži pružili dodatnu podršku i zaštitili je od brojnih čimbenika rizika u svakodnevnom životu:

  • Izbjegavajte jako UV zračenje kao što je solarij ili sunčanje na žarkom suncu. Obavezno koristite odgovarajuću zaštitu od sunca
  • Nanesite zaštitni proizvod za njegu (po mogućnosti proizvod za specijalnu njegu kuperoze) prije nego izađete iz pregrijane prostorije na hladnoću
  • Dok ste u sauni, polako navikavajte lice na temperaturu hladnim, mokrim ručnikom
  • Izbjegavajte tvari koje ubrzavaju starenje kože i time povećavaju sklonost kuperozne kože: npr. alkohol, cigarete, velika konzumacija kave, začinjena hrana
  • Pravi odabir proizvoda za njegu ključan je za njegu kože s kuperozom. Vrlo su prikladne posebne kreme za kuperozu.

Zahvaljujući novim saznanjima dermatoloških i kozmetičkih istraživanja, postoje novi načini tretiranja crvenila lica i pojave kuperoze.


Za razliku od upalne kožne bolesti rosacee, koju treba liječiti dermatolog, kožu sklonu kuperozi moguće je njegovati uz pomoć kozmetike. U asortimanu DR. GRANDEL pronaći ćete posebne proizvode koji dugoročno poboljšavaju izgled.

Uvjerljivi rezultati testiranja proizvoda za kuperozu DR. GRANDEL

Dva Couperose Expert proizvoda iz DR. GRANDEL su testirani 2015. godine u Dermatološkoj klinici u Augsburgu na 30 volonterki s različitim stupnjevima kuperoze. Testovi su pokazali značajno smanjenje crvenila na obrazima, bradi i nosu nakon prvog mjerenja nakon dva tjedna.

Nakon četiri tjedna vidljivo crvenilo smanjeno je za 20%. Osim toga, značajno pročišćena vaskularna mreža potvrđena je u kliničkim ispitivanjima kod preko 90% svih testiranih osoba.

rezultati couperose expert
Zanimljivi članci

Što učiniti za problematičnu kožu?

Ako se na našoj koži pojavljuju prištići, pustule, miteseri i možda akne, razni čimbenici mogu biti odgovorni za uzrok problematične kože.

We know your skin, poznajete li vi svoju?

Prije nego se odlučite na njegu i kupnju kozmetike, morate se upoznati sa svojom kožom i saznati što joj je potrebno.

Pretplati se na naš newsletter

Saznaj sve novosti o Dr. Grandel proizvodima uključujući akcije, događaje i nove linije.